Anumark 413, UMEÅ
070- 656 05 92

KulturmåleriFörgyllningRestaurering

Interiört måleri

Hos oss på Kulturmåleri Västerbotten använder vi oss ofta av äldre målningstekniker och material som har ett vackert utseende och åldras med behag. Vårt specialistområde är ådringsmålningar som träimitationer av t.ex ek och mahogny men även imitationer av sten och marmor. Vi ritar och tillverkar schablontryck som vi trycker i äggoljetempera och limfärg utifrån önskemål. Vi tar även uppdrag med linoljefärgsmåleri på fönster och dörrar och samarbetar med några lokala snickerier.

Exempel på våra uppdrag har bland annat varit Scharinska villan, Hovrätten för övre Norrland, Rådhuset samt Stationsbyggnaden i Umeå. Vi har även arbetat i flertalet kyrkor i både Norr- och Västerbotten.

En fördel med de färger vi arbetar med är att de väljs på plats och till husets karaktär och historia ofta i samråd med antikvarisk medverkan när det gäller skyddade miljöer.

Måleriet vi utför är ett hantverk som blir unikt och hållbart. Kulörerna blandas av pigment och kan målas mer täckande och enfärgat eller laserande lager på lager med olika nyanser för att ge mer djup och liv.

Vi har kunskap inom de flesta tekniker så som tempera, limfärg eller oljefärg.

Möbler

Äldre möbler kräver en varsam hand vid restaurering, det kan vara äldre lim som torkat ut och släpper i fogar. Eller en bemålning på spackel som börjar spricka. Vill man bevara sina äldre föremål så ta kontakt med en konservator före ni själva börjar åtgärda.

Det kan finnas underliggande äldre färg eller ytskikt som går att ta fram eller fragment som tyder på hur föremålet varit behandlat tidigare. Vi kan göra en bedömning om åtgärd och ge ett kostnadsförslag på restaurering.

En äldre möbel har charm som man ska ta tillvara på. Åtgärder kan förstöra historiska värden man inte är medveten om.
Retuschering används ofta som komplement till ett skadat måleri. Vi utför även lagningar på speglar eller ramar som har förgyllning. Det är viktigt att avgöra hur en förgyllning är utförd för att få ett gott resultat.

Kontakta oss på Kulturmåleri Västerbotten så svarar vi gärna på dina frågor!

Vårt arbetsområde är Umeå, Skellefteå, Lycksele, Boden, Piteå.

Bild tagen under varsamt arbete med privatägt hus från 1927.

Hovrätten

Stensele Kyrkas altarring

Soldattorpet- Västerbottens museums hembygdsområde

Umeå Rådhus

Under 2014 arbetade vi med Rådhuset i Umeå som genomgick en stor renovering.
Hela nedervåningen har vi ådringsmålat både restaurang Rex (2012) och här på bild Juliette som gick från kontorsmiljö grått till fabulös 20 -tals stil.